Mindblown: a blog about philosophy.

 • L klarar gränsen – EU-opinionen en vecka kvar!

  L klarar gränsen – EU-opinionen en vecka kvar!

  En vecka kvar. Liberalerna kommer att klara spärren. Jag har kryssat Karin Karlsbro.

 • Opinionskrönika maj 2024 – om EU -valet och om att Johan Pehrson borde kunna prestera bättre

  Opinionskrönika maj 2024 – om EU -valet och om att Johan Pehrson borde kunna prestera bättre

  MP går framåt i opinionsmätningarna. Det är fem procent som skulle rösta på partiet om det vore val till riksdagen i dag, i mätningarna inför EU-valet når man hela 9,6 procent. Liberalerna å andra sidan fortsätter sin kräftgång och ligger parkerade under spärren oavsett vilket av valen som mätningarna gäller. Jag tror fortfarande att det…

 • Den giftiga och beroendeframkallande Oljan

  Den giftiga och beroendeframkallande Oljan

  Om det demokratiska västs oljeberoende och att de geopolitiska skälen att bryta detta är minsta lika stora som klimatpolitiska övervägandena. Oljan är giftet i den nuvarande världsordningen. EU har en nyckelroll för att strypa pengaflödet som göder religiös ortodoxi, paternalistiska värderingar, envälde och diktatur, kvinnoförtryck, krig och terror.

 • Opinionskrönika april 2024 – L bör skaffa sig en plan för att bryta med SD

  Opinionskrönika april 2024 – L bör skaffa sig en plan för att bryta med SD

  Moderaterna är återigen större än Sverigedemokraterna. Det är de enda signifikanta förändringarna i väljaropinionen i april jämfört med mars. EU – valet närmar sig och jag har gjort TT:s valkompass. Resultatet förvånade mig inte. Men det är tydligt att det politiska avståndet mellan L och SD är mycket stort. Det nuvarande samarbetet är inte hållbart…

 • Växthuseffekten från grunden

  Växthuseffekten från grunden

  Ett mer grundläggande inlägg om växthuseffekten, vad den är och hur den påverkar klimatet. Jag tror det blir svårt att undvika en uppvärmning med mindre än 3 grader till slutet av det här seklet. Mänskligheten kommer att överleva detta. Men omställningarna som krävs kommer troligen att bli stora.

 • Om konsumtionsrelaterade utsläpp – om DN:s och den svenska klimatdebattens verkligt blinda fläck.

  Om konsumtionsrelaterade utsläpp – om DN:s och den svenska klimatdebattens verkligt blinda fläck.

  Konsumtionsrelaterade utsläpp är intressanta. Men i klimatpolitiken är det de territoriella utsläppen som är relevanta. Jag reder ut skillnaderna, liksom varför DN och de mera militanta delarna av klimatopinionen gärna fokuserar på konsumtionen, samtidigt som man förtiger att Sverige territoriellt är nästan klimatneutralt.

 • Opinionskrönika mars 2024 – och om förtroendet för Romina Pourmokhtari.  

  Opinionskrönika mars 2024 – och om förtroendet för Romina Pourmokhtari.  

  Året har inletts med nya vindar i opinionen. Regeringsunderlaget växer, gapet till oppositionen krymper. Det gynnar Moderaterna. Liberalerna ligger i lä. Jag gör också en analys av Romina Pourmokhtaris insatser i klimatpolitiken och vad det uppmätta förtroendet för henne egentligen betyder.

 • Opinionskrönika februari 2024 – och om antagonismen mellan de så kallade mittenpartierna.

  Opinionskrönika februari 2024 – och om antagonismen mellan de så kallade mittenpartierna.

  Gapet mellan regeringsunderlaget och oppositionen nu krymper nu, men är fortfarande stort. Jag skriver också om klyftan mellan Liberalerna och Centerpartiet. Det handlar inte bara om olika vägval i blockpolitiken utan även om en desperat kamp om samma krympande väljarskara som till slut kan bli livsfarlig för liberalismen i Sverige.

 • Klimatministern i rävsax,

  Klimatministern i rävsax,

  Regeringens klimathandlingsplan är ett politiskt misslyckande. Det har inget att göra med vad man tycker i själva sakfrågan, utan för att planen är tom och innehållslös. Det kan inte döljas, hur bra klimatministern än slår ifrån sig, försvarar sig och förklarar sig. Jag gör ett försöka att reda ut vad EU:s klimatpolitik ”Fit for 55”…

 • Liberalismen och Liberalernas ideologiska rötter – och deras betydelse idag.

  Liberalismen och Liberalernas ideologiska rötter – och deras betydelse idag.

  För ett tag sedan inledde jag en diskussion på Liberal Salong i Simrishamn om om Liberalernas ideologiska rötter och deras betydelse idag. För de som är intresserade och kanske kan inspireras publiceras föredraget också här på bloggen.

Har du några bokrekommendationer?