Mindblown: a blog about philosophy.

 • Opinionskrönika februari 2024 – och om antagonismen mellan de så kallade mittenpartierna.

  Opinionskrönika februari 2024 – och om antagonismen mellan de så kallade mittenpartierna.

  Gapet mellan regeringsunderlaget och oppositionen nu krymper nu, men är fortfarande stort. Jag skriver också om klyftan mellan Liberalerna och Centerpartiet. Det handlar inte bara om olika vägval i blockpolitiken utan även om en desperat kamp om samma krympande väljarskara som till slut kan bli livsfarlig för liberalismen i Sverige.

 • Växthuseffekten från grunden

  Växthuseffekten från grunden

  Ett mer grundläggande inlägg om växthuseffekten, vad den är och hur den påverkar klimatet. Jag tror det blir svårt att undvika en uppvärmning med mindre än 3 grader till slutet av det här seklet. Mänskligheten kommer att överleva detta. Men omställningarna som krävs kommer troligen att bli stora.

 • Klimatministern i rävsax,

  Klimatministern i rävsax,

  Regeringens klimathandlingsplan är ett politiskt misslyckande. Det har inget att göra med vad man tycker i själva sakfrågan, utan för att planen är tom och innehållslös. Det kan inte döljas, hur bra klimatministern än slår ifrån sig, försvarar sig och förklarar sig. Jag gör ett försöka att reda ut vad EU:s klimatpolitik ”Fit for 55”…

 • Liberalismen och Liberalernas ideologiska rötter – och deras betydelse idag.

  Liberalismen och Liberalernas ideologiska rötter – och deras betydelse idag.

  För ett tag sedan inledde jag en diskussion på Liberal Salong i Simrishamn om om Liberalernas ideologiska rötter och deras betydelse idag. För de som är intresserade och kanske kan inspireras publiceras föredraget också här på bloggen.

 • Opinionskrönika december 2023 – SD ökar och M krymper, något bättre för de liberala statsråden.

  Opinionskrönika december 2023 – SD ökar och M krymper, något bättre för de liberala statsråden.

  Om opinionsläget, SD växer och Åkesson gör statsministerlivet allt svårare för Kristersson. Om scenarier för svensk politik. Om positiv utveckling för de liberala statsråden. Om EU – valet som en möjlighet för Liberalerna.

 • Kurvan som aldrig syns i debatten – Sverige snart klimatneutralt.

  Kurvan som aldrig syns i debatten – Sverige snart klimatneutralt.

  Sveriges utsläpp av klimatgaser är överlägset lägst i EU, räknat som nettoutsläpp per capita. Trots detta har vi tuffast möjliga åtagande i EU:s Fit for 55. Kanske för tufft och betydlig tuffare än för de flesta större miljöbovar. Men det är ändå inte läge att slingra sig ur våra åtaganden.

 • Regeringen svartmålar sin egen klimatpolitik.

  Regeringen svartmålar sin egen klimatpolitik.

  Rimligt är väl att en regering vill framställa landet det styr i så god dager som möjligt. Men den svenska regeringen gör precis tvärt om när det gäller klimatpolitiken – skippar sin egen offentliga statistik för att leta upp så ofördelaktiga siffror som möjligt.

 • Är Stockholm (och Sverige) på dekis?

  Är Stockholm (och Sverige) på dekis?

  Är Stockholm (och Sverige) på dekis? Ja, i alla fall så rasar Sveriges huvudstad i Economist ”liveavility index – alltså mätningen av var i världen det är bäst att bo. Samtidigt stärker Köpenhamn sin ställning och ligger nu tvåa efter Wien. Även Oslo klarar sig bättre. Främst beror raset på trygghet, skjutningar och gängkriminalitet. Men…

 • Opinionskrönika november 2023 – Kristerssons mardröm håller på att bli verklighet.

  Opinionskrönika november 2023 – Kristerssons mardröm håller på att bli verklighet.

  För andra månaden i rad är nu Sverigedemokraterna större än Moderaterna och trenden är att gapet växer. Jag ställer frågan om det blir en vägvalsdiskussion också i Moderaterna före nästa val? Dessutom skriver jag om att en enig partistyrelse i Liberalerna lägger ”locket på” för alla vägvalsdiskussioner på landsmötet om en dryg vecka. Jag tolkar…

 • Olle Wästberg – så minns jag.

  Olle Wästberg – så minns jag.

  Olle Wästberg har nyligen gått bort. Olle var den borne folkpartisten, som konsekvent drivit att Folkpartiet är Folkpartiet och inte ska spädas ut eller ändras till något annat. Olle var mot namnbytet 2015 och tillhörde definitivt den rätt så stora grupp övertygade liberaler som var/är mer ”folkpartister” än ”liberalpartister”.

Har du några bokrekommendationer?