Opinionskrönika oktober 2024 – och om en positiv trend för L.

Det är intressant händelsefattigt i opinionen för närvarande. I oktober så ligger förändringarna för alla partier under 1 procentenhet. Väljaropinionen förefaller i princip oberörbar av det som kvällstidningar och sociala medier beskriver som skandaler. Men även små förändringar kan vara intressanta. Förra månaden övertog KD platsen som minsta parti från L. Men KD:s uppgång den här månaden återställer ordningen. Det kan också noteras att MP fortsätter sin uppgång och 6,3 procent är deras högsta siffra den här mandatperioden.  

Väljaropinionen i oktober 2024

 SDMKDLCSMP       V
okt 2419,519,83,83,35,332,66,38,2
Sept 2419,219,93,23,44,533,16,08,5
 +0,3-0,1+0,6-0,1+0,8-0,5+0,3-0,3
valet 2220,519,15,34,66,730,35,16,8

Socialdemokrater prackar på åldringar lotter som de inte vill ha. Vänsterpartiet har interna problem med antisemitism och Palestinaaktivister. Bland Jimmie Åkessons bröllopsgäster fanns en inbjuden gängkriminell. Väljarna verkar dock inte bry sig.

Jag såg att Dagens Nyheter och IPSOS dock hävdade ett samband mellan Jimmie Åkessons bröllop och nedgång för SD i den mätningen på ett par procentenheter. Jag tror snarare att det handlade om en korrigering för att man uppmätt ”för höga” siffror för SD tidigare. Nu ligger IPSOS mer i linje med vad andra institut redovisar.

Man skulle kunna tolka det som att väljarna numera fokuserar på sakpolitik och skakar av sig så kallade skandaler (bilden börjar ju bli att sådana inträffar hela tiden, och i alla partier). I den meningen så hjälper S lotteriskandal till med att rentvätta och normalisera även SD. Alla framstår som lika goda kålsupare. Det är ett annat läge idag än till exempel 2006 när den så kallade dataskandalen drabbade Folkpartiet med omedelbara effekter på väljaropinionen.  

Opinionsförändringar baserade på sakpolitik tar längre tid att tränga igenom. Få väljare intresserar sig för partiernas program när det inte är valrörelse. Det är mest det som påverkar den egna plånboken som kan få kortsiktiga effekter. Här kan vi ta bensin- och dieselpriserna som exempel där många väljare som röstade höger först blev besvikna på den nya regeringen, för att sedan återvända när regeringen verkligen gjorde något åt den saken.

Detta var också anledningen till att jag i förra månadens krönika menade att Moderaternas tid är nu. Vi har fått en budget, för första gången den här mandatperioden, som direkt gynnar moderata väljare.  Kombinerat med bland annat kommande räntesänkningar innebär det att alla stjärnor nu står rätt för Kristersson & Co. Någon effekt på opinionen har det ännu inte blivit. Men som sagt sakpolitik tar tid att tränga igenom och några effekter på de enskilda plånböckerna har ju budgeten ännu inte fått. Jag står dock fast vid min bedömning att vi får se en uppgång för M om inte förr så under första halvåret 2025.

När det gäller de politiska blocken så har gapet krympt något under hösten till regeringsunderlagets fördel. Det intressanta med oktober är att båda blocken ökar sitt stöd, vilket måste innebära att någon/några plockar från ”soffan”.

Jag skrev också förra månaden att det inte gick att se några tydliga trender. Mest berodde det på att några partier som det gått ned för såg ut att återhämta sig – till exempel S, medan uppgången stannat av för andra – till exempel MP. Men med de små förändringar vi ändå fått i oktober börjar en del trendlinjer få lutning igen.

Ser vi i diagrammet ovan så är det lätt att se nedåtgående trender för SD och S över tolv månader medan de i princip är uppåtgående för alla övriga. Till och med Liberalerna är inne i en uppgång även om stegen är pyttesmå, tvekande samt lite fram och tillbaka.

Så här förstår du diagrammet: Den feta linjen beskriver opinionsutvecklingen för Liberalerna de senaste 12 månaderna (nov 23 – okt 24). Den tunna linjen motsvarar den sammanvägda trenden för den perioden, som förlängs framåt tills den når 4 procent. Det tar ytterligare 14 månader, alltså 26 månader från start (dec 25).

Men trendlinjen är uppåtgående och följer vi den så skulle partiet nå 4 procent i december 2025. Nu är det väl ganska ovanligt med så långa trender utan någon backlash på vägen. Men det är väl den här utvecklingen (minst) som partiet måste ha om man inte ska gå in i nästa valrörelse och vara beroende av ”kamrat fyraprocent”. Det kan därför vara intressant att framöver se hur Liberalernas siffror rör sig i förhållande till trendlinjen. Därför kommer jag då och då i fortsättningen att återkomma till det här diagrammet för att se hur det går.

(Så här förstår du diagrammet: Den feta linjen beskriver opinionsutvecklingen för Liberalerna de senaste 12 månaderna (nov 23 – okt 24). Den tunna prickade linjen motsvarar den sammanvägda trenden för den perioden, som också förlängs framåt tills den når 4 procent. Det tar ytterligare 14 månader, alltså 26 månader från start (dec 25).)

Christer Hallerby


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *